Råd i kulden
Frosset låsesylinder
Den beste måten å åpne en bil med frosset dørlås er å ta varmt vann i en plastpose. Fyll for eksempel en brødpose halvfull. Denne holder du inntil låsen, og etter kort tid er låsen tint.
Vi anbefaler ikke låsesprayer som tiner låser. Disse tørker ut låsen og øker problemet med frysing. Smør heller med en type låseolje som ikke tiner låsen. Vi anbefaler Fluid Film Spray. Hvis lokket som tetter nøkkelhullet er defekt, er det en fordel å ta en teipbit over nøkkelhullet når bilen vaskes.
Fastfrosset dør
For å unngå at døren fryser fast anbefaler vi silikonstift av typen med skumgummi på toppen. Smør alle gummipakninger på dører og karmer. Husk panser og bakluke. Grunnen til at vi ikke anbefaler silikonspray, er at da får du mer silikon utover lakken. Selv om bilen vaskes med silikonfjerner før ev. lakkering, er det greit å unngå unødig søl.
Døren lukker ikke
På noen franske biler er det en svakhet at dørlåsmekanismen går så tregt i kuldegrader, at døren ikke går i lås når den lukkes. Da anbefaler vi å ta av dørtrekket og spraye Fluid Film Spray på alle bevegelige deler inni døren.
Is på rutene
Ved å bruke Aquapel glassbehandling på rutene, fester ikke isen seg til glasset på samme måten. Isen kan dermed skrapes av mye enklere. Husk sidespeil. Jo mindre skraping jo mindre riper.
Spylevæske og viskerblad
Vi anbefaler QMI Vindusvask konsentrat om sommeren. Det er stor forskjell på spylevæske. Om vinteren, i frost, anbefaler vi ferdigblandet spylevæske av god kvalitet, eller at du har litt QMI konsentrat i den billige spylevæsken. Den må selvfølgeleig tåle de kuldegradene som er nødvendig.
Invester i viskerblad av en bedre kvalitet, som f.eks. Bosch Twin.
Defekte varmetråder
I bilrekvisitabutikker finnes det en type maling på mini "neglelakkflasker" som man kan pensle på de stedene som det er brudd i varmetrådene. Hold for eksempel en kopp varmt vann under ruten for å få dogg, og se hvilke tråder som ikke virker.
Bytt motorolje
Gammel motorolje inneholder vann. I de verste slarve-tilfellene kan motoren fryse fast slik at startmotoren ikke klarer å dreie motoren. Og hvis du får start kan motoren skjære seg. Ved hyppig oljeskift med en helsyntetisk multigradsolje, starter motoren lettere. Les mer om oljeskift.
Bytt kjølevæske
Kjølevæsken må byttes jevnlig for å hindre korrosjon og avleiringer i kjølesystemet, samt å opprettholde gode egenskaper mht smøring og kjøling. Les mer om kjølesystem. Ved ekstra dårlig kjølevæske kan motorblokken fryse istykker. I beste fall hindres bare vannsirkulasjonen og motoren koker. Har du en gammel dieselbil, kan dette løses ved å helle noen bøtter med varmt vann over motoren. Les mer om vann på motoren.
Sjekk batteriet
I vinterhalvåret anbefaler vi å lade batteriet helt opp av og til med en batterilader. Du bør bruke en elektronisk lader på moderne lukkede batterier. Et kaldt batteri har dårligere kapasitet. Hvis du ikke får start på bilen på hytten, kan det være en nødløsning å ta inn batteriet og sette det i varmt vann. Les mer om batteri, lading og ledningsnett.
Kondensfjerner
Produkter som selges på bensinstasjoner har ofte dårlig kvalitet. Isopropanol er et tørt stoff som ikke er heldig for innsprøytingssystemet, det dannes aldehyder i eksosen, og dessuten virker det dårlig med hensyn til å fjerne vann i tanken. Vi anbefaler QMI Drivstoff-forbedrer til bensin, og QMI Dieselforbedrer til diesel. Disse produktene binder vannet kjemisk til drivstoffet og du får en homogen blanding i tanken. Les mer om drivstoffsystem.
Bruk elektrisk motorvarmer med batterilader, kupevarmer og ur
Dette reduserer motorslitasje, reduserer drivstoff-forbruk, forlenger batteriets levetid, sparer rutene fordi du slipper skraping, øker sikkerheten, og det er komfortabelt. Bensinvarmer/dieselvarmer kan du spare deg for. De bruker drivstoff, forurenser voldsomt, har dårlig kvalitet, og slutter å virke etter et par år. Mange ønsker ikke elektisk motorvarmer fordi det er så lett å glemme ledningen. Den enkle måten å hindre dette, er å legge ledningen over frontruten eller over venstre speil.
Lys, dekk og sikkerhet
Les om dette på Råd og tips sidene; Pærer og xenon, Dekk, Sikkerhet.
Utstyr til fjellturen
Ta med snøspade, snøkost, skrape, slepetau, startkabler, lykt, pledd, vinterklær, hansker, lue, førstehjelpsutstyr, reservenøkkel, spylevæske, hurtigkjetting/snøsokk eller lignende. Varseltrekant og refleksvest er påbudt.